Episcopul Huşilor, PS Ignatie, vorbeşte în ultimul număr al Revistei Familia Ortodoxă despre semnele morţii duhovniceşti şi apreciază că un martor nemincinos este „conştiinţa fiecăruia”.

 

Păcatul slăbeşte relaţia cu Dumnezeu

 

„Constați că ești în moarte duhovnicească în momentul în care vezi că se instalează păcatul în viața ta, și, inevitabil, te duce în direcția unei slăbiri a intensității relației tale cu Dumnezeu. Prin urmare, conștiința fiecăruia este un martor nemincinos al propriei morți duhovnicești”, spune Părintele Episcop.

Duhovnicul evaluează viaţa duhovnicească a penitentului

 

În acest context, „cel care poate constata moartea aceasta duhovnicească este și duhovnicul”, aminteşte ierarhul.

Sufletul viu duhovniceşte transmite o stare

 

Următoarea întrebare adresată Episcopului Huşilor a vizat recunoaşterea unui suflet viu duhovniceşte, la care ierarhul răspunde că „un om viu, un suflet viu nu poate fi decât numai proaspăt, spontan și foarte gingaș, un suflet care «risipește» foarte multă noblețe interioară”.

„Un suflet viu este cel care nu se dispersează foarte mult în cuvinte, în discursuri despre viața spirituală. El însuși este o stare, transmite o stare, un anume farmec al vieții în care e cufundat, și anume viața aceasta în Hristos”, explică PS Ignatie.

  • Interviul integral aici.

Sursa: Basilica.ro